Aaargh! Je schouders zitten vol met witte schilfertjes en je hoofdhuid jeukt. Je hebt last van roos. Geen paniek, met onze vijf tips voor roos tegengaan ben je binnen no time weer van je roos af. 

Je bent niet alleen. Heel veel mannen en vrouwen hebben last van roos. De veroorzaker van roos dragen we namelijk allemaal bij ons, alleen ontstaat niet bij iedereen daadwerkelijk roos. Roos zijn de schilfertjes van je hoofdhuid. Ze ontstaan omdat je hoofdhuid zich continu vernieuwt. De cellen in je huid delen zichzelf en maken weer een nieuw laagje hoofdhuid. En wat gebeurt er met de oude cellen? Juist, die vallen er vanaf.

Maar wat er gebeurt als je roos hebt, is dat die cellen zich twee keer zo snel vernieuwen als normaal. Dat betekent dat er meer dode huidcellen zijn die eraf vallen en die vallen een stuk meer op. We weten nog niet waarom de ene persoon wel roos heeft en de andere niet. We weten in ieder geval wel dat het door een bepaald soort gist komt die het fijn vindt in een warme omgeving. En we kunnen je helpen met roos tegengaan.

Tip 1: Roos tegengaan, stop met krabben!

Ga vooral niet krabben! Roos kan ongelofelijk jeuken, dat weten wij ook. Maar echt, blijf er vanaf! Als je gaat krabben krijgt je hoofdhuid niet de rust om te genezen en dat maakt alles alleen maar erger. Roos tegengaan begint dus met ervan afblijven.

Tip 2: Was je haar niet zo vaak

Wist je dat een té schone hoofdhuid roos kan veroorzaken? Roos is dus helemaal niets om je voor te schamen, want het heeft niets met een gebrek aan hygiëne te maken. Probeer je haar eens wat minder vaak te wassen. Doe het vooral niet elke dag, maar om de dag of zelfs nog minder. Je zult zien dat je haar naar verloop van tijd minder snel vet wordt en dat ook je roos verdwijnt.

Tip 3: Last van roos? Pas dan op met föhnen

We zeiden al dat de gist een warme omgeving erg fijn vindt. Wat je dus moet doen? Zorgen dat de gist het helemaal niet meer zo fijn vindt op je hoofd. Zet de föhn niet op de allerhoogste stand (dat doen wij in de salon ook niet, want het is nergens voor nodig) en föhn alleen als het echt nodig is. Heb je in de zomer meer last van schilfers? Houd je hoofd dan uit de zon en ga onder een parasol zitten. En ja, ook in de winter kun je last hebben. Dat komt omdat roos ook wordt bevorderd door een gebrek aan zonlicht. Zorg er dus voor dat je hoofd genoeg zonlicht krijgt, maar houd het wel koel.

Tip 4: Douche niet zo lang

Lekker warm en lang douchen is heerlijk toch? Maar het is wel precies wat je hoofdhuid niet wil. Heb je weleens last van een trekkerig gevoel op je armen of hoofd na het douchen? Dat is een teken dat je te lang gedoucht hebt. Lang douchen droogt je huid namelijk uit en daardoor gaat het weer jeuken. Warm water zorgt ervoor dat je hoofdhuid vet wordt en dat het gaat jeuken. Douche daarom wat korter en niet zo warm, dat is ook nog eens beter voor je energierekening!

keune-roos

Tip 5: Gebruik de juiste shampoo

Als je je haar vaak wast, is het slim om een speciale shampoo te gebruiken. Kies voor een mile of pH-neutrale shampoo als je dagelijks wast. Heb je echt last van roos? In onze salon verkopen we de Care Derma Exfoliate Shampoo van Keune. Deze bevat octopirox, die kalmeert, werkt tegen roos en voorkomt dat het terugkomt. De antibacteriële eigenschappen van de shampoo ontspannen de talgklieren voor  een gekalmeerde hoofdhuid zonder jeuk. Het resultaat: een schone, goed functionerende hoofdhuid en glanzend, gezond haar.

Deze shampoo verwijdert schilfers, zuivert en herstelt de natuurlijke functie van de hoofdhuid. Het heeft mild reinigende en zuiverende eigenschappen. De  shampoo is met name geschikt voor mensen met vet of droog haar met aanleg voor roos of met een jeukende of geïrriteerde hoofdhuid.

roos tegengaan-keune-tea-treeRoos tegengaan met producten

De So Pure Exfoliating Shampoo van Keune bevat Tea Tree olie, die roos laat verdwijnen en roosvorming voorkomt. Een blend van organische Tea Treeolie en wilgenbast-extract verwijdert roos op een effectieve manier en versterkt en hydrateert ook nog de conditie van de hoofdhuid. Tea Tree en lavendel essentiële oliën zorgen voor een kalmerende en heilzame aromatherapie. Je brengt het aan op nat haar en masseert het door. Grondig uitspoelen. Vermijd oogcontact. Dit product kun je elke dag gebruiken.

keune-roos-mannenVoor de mannen hebben we 1922 BY J.M. KEUNE Purifying Shampoo. Deze milde shampoo kalmeert de hoofdhuid en verwijdert zichtbare roos. Zinkpyrithion verhelpt de verstoring van de microflora op de hoofdhuid, de oorzaak van roos. Bevat creatine en hennep. Gebruik vervolgens de conditioner van jouw keuze.

Persoonlijk advies in onze salon

Heb je last van roos en wil je persoonlijk advies van onze medewerksters? Neem dan gerust contact met ons op! Het is namelijk ons doel om jou zonder schilfers en met prachtig haar door het leven te laten gaan.

Lees ook

Eerste hulp bij broos en pluizig haar

Breekbaar haar? Dit kun je eraan doen

De haartrends voor najaar 2018