Je haren wassen, het blijft een dingetje. Hoe vaak moet je nou eigenlijk wassen, wat is te veel en wat is te weinig? En hoe zorg je ervoor dat je haar niet zo snel vet wordt? Zoveel vragen! Gelukkig hebben wij het antwoord 😉

We vallen maar meteen met de deur in huis: er is geen standaardregel over hoe vaak jij je haar zou moeten wassen. Hoe vaak je je haren moet wassen hangt af van wat voor soort haartype je hebt. Onthoud wel één ding: elke dag je haren wassen is echt killing voor een mooie bos. Natuurlijk wil je het wassen als je gesport hebt, maar kies als je vaak gaat wassen wel een shampoo die geschikt is voor veelvuldig gebruik.

Heb je erg snel last van vet haar? Oké, dan zul je snel geneigd zijn om het vaker te wassen. Maar wist je dat het daarmee ook weer sneller vet wordt? Je komt in een cirkel terecht die je nog maar moeilijk kunt doorbreken.

Haren wassen: dit is de functie

Oké, waarom moet je eigenlijk je haren wassen? Shampoo is er voor de reiniging. Je haar voelt weer lekker fris aan en het ruikt ook nog eens lekker. Al het natuurlijke haarvet wordt van je hoofdhuid gespoeld, net zoals vuil en stylingsproducten. Maar een gewone shampoo is niet geschikt om elke dag te gebruiken, want dan wordt je haar zo droog dat het afbreekt. Het natuurlijke vette laagje op je hoofdhuid is natuurlijk vuil en je hebt dat juist nodig. De talg beschermt je haar namelijk en houdt je huid lekker soepel. Vettigheid is dus lang niet altijd vies, het heeft een functie!

Keune heeft de Design Daily Use Shampoo ontwikkeld, speciaal voor veelvuldig gebruik. De Daily Use Shampoo zorgt voor gereinigd, sterk, glanzend en verzorgd haar. De shampoo kan dagelijks gebruikt worden op normaal haar. Cation-actieve guar zorgt voor een betere doorkambaarheid, rijk schuim en statisch-vrij haar. Bamboe heeft een hoog proteïne gehalte wat resulteert in sterk haar met veel volume. Panthenol regelt de vochtbalans en geeft het haar glans.

Hoe vaak je haren wassen?

Dus: als het kan niet elke dag je haren wassen (dat is trouwens ook een duur grapje), maar hoe vaak dan wel? Als je normaal, vol haar hebt is het de moeite waard om je haren wassen zo lang mogelijk uit te stellen. Je kunt het beste af en toe gebruik maken van droogshampoo, om het zo nog een dagje uit te stellen. Je moet het toch wel zeker drie dagen zonder wassen redden hoor.

Je kunt het beste afbouwen, wat gemakkelijk gaat bij dik haar met weinig talg. Ook mensen met krullen hebben geluk. Uiteindelijk moet het vast lukken om het maar één à twee keer per week te wassen.

Wanneer moet je je haren wassen?

Als je haar echt heel vet is (en anderen het zien), je hoofdhuid begint te kriebelen of je haar echt gewoon vies is is het tijd om de shampoo erbij te pakken. Wist je dat je haar in de zomer vaak sneller vet wordt dan in de winter? Dat komt omdat je vaker met je handen door je haar gaat, waardoor het sneller vet wordt. Er blijft dan namelijk vuil achter in je haar.

De beste techniek om je haren te wassen

Schuimt je haar niet tijdens het wassen? Dat betekent dat je haar écht heel erg vies is. Was je haar altijd minstens twee keer. De eerste keer is voor de reiniging, de tweede keer voor de verzorging. Als het de tweede keer nog niet goed schuimt, was je gewoon nog een derde keer. Gebruik nooit teveel shampoo, houd altijd aan dat je een beetje shampoo pakt ter grootte van een euromunt. Meer niet! Zo gaat je shampoo ook nog eens veel langer mee.

Gebruik na het wassen altijd conditioner om je haar te verzorgen en het beter doorkambaar te maken. Gebruik conditioner alleen op je punten en niet op je haaraanzet, want dan word je haar ook weer sneller vet.

Je haren wassen uitstellen

Maar wat nu als je heel fijn en dun haar hebt, wat erg snel vet wordt. Daar zijn gelukkig trucjes voor.

Dag 1:

Was je haar in de ochtend en föhn het half droog. Houd het gewoon los en probeer er niet aan te zitten.

Dag 2:

Als je hebt geslapen lijkt het alweer een beetje vetter. Draag het gewoon weer los en neem een stiekje mee om je pols. Aan het einde van de dag begin je het te dragen in een staart. Oh en draai ’s nachts het kussen om!

Dag 3:

Hallelujah voor droogshampoo! Vandaag ziet het er echt wel al wat vetter uit, maar je kunt er gelukkig nog geen ei op bakken. Gooi er wat droogshampoo in en draag het in een vlecht of rommelige knot. Oh en pak een schone kussensloop! Morgen begin je weer gewoon bij het begin 🙂

Meer lezen?

Haaruitval tegengaan: 11 tips

Broos en pluizig haar: S.O.S!

Pony knippen? Do’s and don’ts